Surowce

Lanolina hipoalergiczna

Lanolina to w pełni naturalny surowiec otrzymywany z warstwy tłuszczowej występującej na skórze owiec z Australii i Nowej Zelandii. Lanolina Mokosh o jakości farmaceutycznej jest hipoalergiczna i wysokooczyszczona. Posiada także certyfikat zaświadczający o przyjaznym i delikatnym traktowaniu owiec podczas procesu pozyskiwania tłuszczu z ich skóry. Lanolina ma wiele zastosowań w kosmetyce i często jest niezastąpiona. Znana jest ze swoich właściwości nawilżających, zmiękczających i kojących. Szybko i skutecznie łagodzi podrażnienia i suchość skóry, wspomaga gojenie drobnych ran, zabezpiecza skórę przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wiatr, wilgoć, czy mróz.

Zobacz produkty z tym surowcem:
Lanolina hipoalergiczna

Balsam do ust Malina

Peeling do ust Malina

Kwas hialuronowy

Kwas hialuronowy to organiczny polisacharyd, który występuje we wszystkich organizmach. W kosmetykach Mokosh używamy Hyaceramidylu, który jest nową, bezwodną formą kwasu hialuronowego zamkniętą w formie nanosomów razem z ceramidami i skwalanem. Skuteczną penetrację naskórka gwarantuje odpowiednia struktura nanosomów podobna do budowy mambran komórkowych, a także lipofilowy charakter molekuł. W głębszych warstwach skóry nanosomy ulegają rozpadowi i stopniowo uwalniają kwas hialuronów. Na skutek kontaku z wodą w tkance hialuronian zaczyna pęcznieć i zwiększa swoją objętość. Tym samym oprócz typowego działania nawilżającego surowiec wypycha również zmarszczki mechanicznie, a w efekcie poprawia jędrność i gładkość skóry. 

Zobacz produkty z tym surowcem:
Liposomowe serum pod oczy Ogórek
Korygujący krem pod oczy Zielona herbata

Bisabolol

Składnik aktywny pochodzenia naturalnego. Posiada właściwości łagodzące, oraz jest naturalnym promotorem wchłaniania- intensyfikuje działanie innych substancji czynnych. Składnik bardzo delikatny, polecany nawet w pielęgnacji niemowląt.

Zobacz produkty z tym surowcem:

Coco-Caprylate Caprate

Coco-Caprylate/Caprate jest to składnik otrzymywany z alkoholi tłuszczowych z kokosa. W formie bezbarwnej, klarownej cieczy, rozpuszczalnej w tłuszczach pełni rolę emolientu, który ma za zadanie sprawić, iż skóra po nałożeniu kosmetyku z jego zawartością pozostaje matowa i wygładzona. Składnik ten poprawia wchłanianie i dobrą aplikację produktu na skórze, a także daje szybko zanikające wrażenie natłuszczenia, wspomaga nawilżenie skóry poprzez stabilizację rozmieszczenia przestrzeni między lipidami w naskórku. Emolient ten wykorzystuje się w przypadku kremów do cery tłustej i mieszanej, wszystkich preparatów emulsyjnych, które mają szybko się wchłonąć oraz pozostawić matowe wykończenie skóry. Wszystkie kremy na dzień zawierające Coco-Caprylate/Caprate będą stanowiły dobrą bazę pod makijaż.

Zobacz produkty z tym surowcem: 
Balsam antycellulitowy MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
Krem do biustu MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
Wygładzający krem do twarzy Figa
Ujędrniający krem do twarzy anti-aging Róża z jagodą
Balsam do ciała Żurawina

Balsam do ciała Melon z ogórkiem
Nawilżający lotion do dłoni Melon z ogórkiem
Nawilżający lotion do dłoni Marakuja

Alga Laminaria Digitata

Ekstrakt z algi Laminaria Digitata ze względu na bogactwo składników aktywnych, przede wszystkim jodu, działa ujędrniająco, nawilżająco, regenerująco i detoksykująco na skórę. Alga Laminaria Digitata zawiera także kwas alginowy, laminarynę, mannitol, witaminy i mikroelementy, czyniąc skórę odżywioną i napiętą. Ekstrakt ten znajduje się w soli algi morskie Mokosh, która jest przeznaczona do stosowania w terapii cellulitu, rozstępów, braku jędrności.

Zobacz produkt z tym surowcem:
Sól algi morskie

    Dihydroksyaceton DHA

    Dihydroksyaceton DHA jest to organiczna substancja z grupy węglowodanów, która ma właściwości barwiące skórę, dlatego tak dobrze sprawdza się w recepturach samoopalaczy i balsamów brązujących. DHA używany przez Mokosh otrzymywany jest z gliceryny roślinnej z rzepaku.

    Zobacz produkt z tym surowcem:
    Brązujący balsam do ciała i twarzy Pomarańcza z cynamonem

    Błoto z Morza Martwego

    Błoto z Morza Martwego bogate w składniki aktywne, takie jak magnes, potas, wapń, żelazo i inne jest powszechnie używane w zabiegach wyszczuplających i antycellulitowych. Pierwiastki w nim zawarte ograniczają wydzielanie sebum oraz polepszają kondycję włókien elastyny i kolagenu, dlatego błoto bardzo dobrze sprawdzi się w pielęgnacji skóry twarzy tłustej, z tendencją do niedoskonałości oraz pozbawionej jędrności.

    Zobacz produkt z tym surowcem:
    Błoto z Morza Martwego

    Ekstrakt z niepokalanka pospolitego

    Niepokalanek pospolity jest źródłem cennych składników aktywnych i antyoksydantów. W kosmetykach Mokosh ekstrakt z tej rośliny występuje w Brązującym balsamie do ciała i twarzy Pomarańcza z cynamonem. Wchodzi on w skład innowacyjnego surowca MelanoBronze, który pobudza produkcję melaniny w skórze sprawaiając, że w naturalny sposób będzie przyciemniała się nasza karnacja.

    Zobacz produkt z tym surowcem:
    Brązujący balsam do ciała i twarzy Pomarańcza z cynamonem

    Ekstrakt z lnu

    Dobroczynne właściwości lnu zna z pewnością każda kobieta, która prowadzi zdrowy tryb życia. Ekstrakt z lnu doskonale nawilża i uelastycznia suchą skórę, a także leczy podrażnienia. Zawiera między innymi duże ilości oleju oraz nienasycone kwasy tłuszczowe: linolenowy i linolowy. Len ma w swoim składzie także białko, cynk oraz witaminę E - zwaną witaminą młodości. 

    Zobacz produkt z tym surowcem:
    Wygładzający krem do twarzy Figa

    Odżywczo-nawilżający żel do mycia twarzy Figa

    Ekstrakt z wąkrotki azjatyckiej

    Wąkrotka lub wąkrota azjatycka jest rośliną stosowaną w ajurwedzie. Ekstrakt z tej cennej rośliny działa wielopoziomowo: nawilża skórę, uelastycznia ją poprzez stymulowanie skóry właściwej do wytwarzania kolagenu, wygładza i „wypycha” zmarszczki. Wąkrota świetnie działa też na świeże blizny (również rozstępy) i zapobiega tworzeniu nieestetycznych przerostów

    Zobacz produkty z tym surowcem:
    Balsam do ciała Żurawina

    Balsam do ciała Melon z ogórkiem

    Olej z nasion konopii

    Olej z konopii zawiera bardzo dużą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), antyoksydantów, protein, aminokwasów, karotenu, fitosteroli, fosfolipidów, minerałów i witamin. Charakteryzuje go idealna proporcja kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3. Wykazuje silne właściwości regenerujące, odżywcze, nawilżające, antyoksydacyjne. Bardzo szybko wchłania się oraz nie pozostawia na skórze tłustego filmu, przez co zwany jest „olejem suchym”. Opóźnia pojawianie się pierwszych oznak starzenia się skóry. Chroni ją przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. Posiada niską temperaturę krzepnięcia, przez co kosmetyki z jego zawartością są również stabilne w niskiej temperaturze.

    Zobacz produkty z tym surowcem:
    Krem do biustu MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Balsam do twarzy i ciała Zielona kawa z tabaką
    Peeling solny do ciała Zielona kawa z tabaką

    Olej z kawy

    Olej z nasion kawy (Coffea Arabica Seed Oil) pozyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno palonych nasion kawy Coffea Arabica. Zawiera duże ilości fitosteroli oraz kwasu linolowego, przez co silnie regeneruje i odżywia skórę, łagodzi podrażnienia. Olej poprawia sprężystość i elastyczność skóry. Obecność kwasu chlorogenowego i witaminy E sprawia, iż olej wykazuje też silne działanie antyoksydacyjne. Olej z nasion kawy wspomaga też nadanie odpowiedniego kolorytu skórze. Jego zapach jest intensywny, przyjemny i na długo pozostaje na skórze.

    Zobacz produkty z tym surowcem:
    Masło do ciała MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Balsam antycellulitowy MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Peeling solny do ciała MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Serum do ciała MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Balsam do twarzy i ciała Zielona kawa z tabaką
    Peeling solny do ciała Kawa z pomarańczą
    Peeling solny do ciała Zielona kawa z tabaką

    Olej jojoba

    Pozyskiwany z nasion Simmondsia Chinensis, krzewu który pochodzi z Ameryki Północnej. Olej jojoba chemicznie jest woskiem - w temperaturze około 8°C krzepnie i przechodzi w postać stałą. Jego skład chemiczny jest zbliżony do składu chemicznego ludzkiego sebum. Jest bardzo wszechstronnym olejem pielęgnacyjnym, dzięki swej lekkiej i „suchej” konsystencji polecany jest nawet do pielęgnacji skóry tłustej. Jest olejem bardzo odpornym na utlenianie. Zawiera duże ilości skwalenu, witamin A, E i F, kwasów tłuszczowych i fitosteroli o działaniu przeciwstarzeniowym.

    Zobacz produkty z tym surowcem:
    Masło do ciała MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Balsam antycellulitowy MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Peeling solny do ciała MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Serum do ciała MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Krem do biustu MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Wygładzający krem do twarzy Figa
    Ujędrniający krem do twarzy anti-aging Róża z jagodą
    Wygładzające serum do twarzy Figa
    Liposomowe serum pod oczy Ogórek
    Balsam do ust Malina
    Masło do ciała Żurawina
    Balsam do ciała Żurawina
    Masło do ciała Melon z ogórkiem
    Balsam do ciała Melon z ogórkiem
    Masło do ciała Pomarańcza z cynamonem
    Rozświetlający eliksir do ciała Pomarańcza z cynamonem
    Balsam do twarzy i ciała Zielona kawa z tabaką
    Peeling solny do ciała Żurawina
    Peeling solny do ciała Melon z ogórkiem
    Peeling solny do ciała Pomarańcza z cynamonem
    Peeling solny do ciała Kawa z pomarańczą
    Peeling solny do ciała Zielona kawa z tabaką
    Nawilżający lotion do dłoni Melon z ogórkiem
    Nawilżający lotion do dłoni Marakuja
    Olej jojoba

    Olej z nasion słonecznika

    Olej otrzymywany z nasion słonecznika. Ma lekką konsystencję, nie pozostawia na skórze ciężkiego filmu. Zawiera fosfolipidy, woski, dużą ilość kwasu linolowego oraz karoteny. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E działa antyoksydacyjnie. Wzmacnia barierę naskórkową, zmiękcza i nawilża skórę.

    Zobacz produkty z tym surowcem:
    Masło do ciała MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Balsam antycellulitowy MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Peeling solny do ciała MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Serum do ciała MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Krem do biustu MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Regenerujący krem do twarzy anti-pollution Malina
    Wygładzający krem do twarzy Figa
    Ujędrniający krem do twarzy anti-aging Róża z jagodą
    Korygujący krem pod oczy Zielona herbata
    Wygładzające serum do twarzy Figa
    Liposomowe serum pod oczy Ogórek
    Aktywny peeling do twarzy Róża z jagodą
    Balsam do ust Malina
    Peeling do ust Malina
    Brązujący balsam do ciała i twarzy Pomarańcza z cynamonem
    Masło do ciała Żurawina
    Balsam do ciała Żurawina
    Odżywczy eliksir do ciała Żurawina
    Masło do ciała Melon z ogórkiem
    Balsam do ciała Melon z ogórkiem
    Odżywczy eliksir do ciała Melon z ogórkiem
    Masło do ciała Pomarańcza z cynamonem
    Rozświetlający eliksir do ciała Pomarańcza z cynamonem
    Balsam do twarzy i ciała Zielona kawa z tabaką
    Peeling solny do ciała Żurawina
    Peeling solny do ciała Melon z ogórkiem
    Peeling solny do ciała Pomarańcza z cynamonem
    Peeling solny do ciała Kawa z pomarańczą
    Peeling solny do ciała Zielona kawa z tabaką
    Odżywczy eliksir do paznokci Żurawina

    Olej z wiesiołka

    Olej z wiesiołka często nazywany jest eliksirem piękności. Mocno nawilża i odżywia skórę, pomaga utrzymać jej jędrność i elastyczność. To dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym, które mają wpływ na funkcjonowanie membran i przestrzeni międzykomórkowych - utrzymują odpowiedni poziom nawodnienia, zapobiegają utracie wody przez zewnętrzne warstwy skóry.

    Zobacz produkty z tym surowcem:
    Ujędrniające serum do twarzy Pomarańcza
    Rozświetlający eliksir do ciała Pomarańcza z cynamonem
    Peeling solny do ciała Żurawina
    Peeling solny do ciała Melon z ogórkiem
    Peeling solny do ciała Pomarańcza z cynamonem

    Olej z pestek malin

    Olej z pestek malin zawiera bardzo dużo kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3. Odpowiadają one za zachowanie odpowiedniego bilansu wodnego skóry, dając uczucie miękkości i gładkości. Dodatkowo w jego składzie znajdziemy wiele innych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witaminy A i E. Dzięki takiemu bogactwu składników aktywnych olej z pestek malin łagodzi podrażnienia, uelastycznia i odbudowuje zniszczoną wartstwę naskórka. Przy tym ważne jest, że nie zatyka porów, a wręcz działa przeciwbakteryjnie, dlatego może być stosowany do pielęgnacji każdego typu cery, nawet z problemami. Warto także dodać, że olej ten ma działanie promieniochronne, niektórzy eksperci uważają, że porównywalne do SPF 8.

    Zobacz produkty z tym surowcem:
    Regenerujący krem do twarzy anti-pollution Malina
    Ujędrniający krem do twarzy anti-aging Róża z jagodą
    Aktywny peeling do twarzy Róża z jagodą
    Balsam do ust Malina
    Peeling do ust Malina
    Rozświetlający eliksir do ciała Pomarańcza z cynamonem

    Masło shea

    Masło shea to jadalny olej roślinny pozyskiwany z nasion owoców drzewa masłosza parka (Shea, Karite) używany w kuchni i kosmetyce co najmniej od XIV wieku. Posiada cały szereg cennych składników pozytywnie wpływających na skórę, są to głównie kwasy tłuszczowe, fitosterole i witaminy młodości A, E, F, zapewniające skórze składniki niezbędne do produkcji kolagenu. Masło shea jest bardzo delikatne, przyjazne dla niemowląt, dzieci i kobiet w ciąży.

    Zobacz produkty z tym surowcem:
    Masło do ciała MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Peeling solny do ciała MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Balsam do ust Malina
    Peeling do ust Malina
    Masło do ciała Żurawina
    Masło do ciała Melon z ogórkiem
    Masło do ciała Pomarańcza z cynamonem
    Peeling solny do ciała Żurawina
    Peeling solny do ciała Melon z ogórkiem
    Peeling solny do ciała Pomarańcza z cynamonem
    Peeling solny do ciała Kawa z pomarańczą
    Peeling solny do ciała Zielona kawa z tabaką

    Olej arganowy

    Olej arganowy jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie. Zawiera niezwykle dużą liczbę naturalnych przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed wolnymi rodnikami, a także liczne związki o działaniu antyoksydacyjnym, regeneracyjnym i promieniochronnym, między innymi karotenoidy, polifenole, fitosterole, witaminę E. Ze względu na swoje właściwości zwany jest „płynnym złotem Maroka”. Olej arganowy MOKOSH pozbawiony jest nieprzyjemnego zapachu za sprawą luksuowego zabiegu w kosmeologii - deodoryzacji parą wodą. 

    Zobacz produkty z tym surowcem:
    Masło do ciała MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Specjalistyczny balsam antycellulitowy MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Peeling solny do ciała MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Rozświetlające serum do ciała MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Regenerujący krem do twarzy anti-pollution Malina
    Wygładzający krem do twarzy Figa
    Ujędrniający krem do twarzy anti-aging Róża z jagodą
    Korygujący krem pod oczy Zielona herbata
    Ujędrniające serum do twarzy Pomarańcza
    Wygładzające serum do twarzy Figa
    Liposomowe serum pod oczy Ogórek
    Peeling do ust Malina
    Masło do ciała Żurawina
    Balsam do ciała Żurawina
    Odżywczy eliksir do ciała Żurawina
    Masło do ciała Melon z ogórkiem
    Balsam do ciała Melon z ogórkiem
    Odżywczy eliksir do ciała Melon z ogórkiem
    Masło do ciała Pomarańcza z cynamonem
    Nawilżający balsam do twarzy i ciała Zielona kawa z tabaką
    Peeling solny do ciała Żurawina
    Peeling solny do ciała Melon z ogórkiem
    Peeling solny do ciała Pomarańcza z cynamonem
    Peeling solny do ciała Kawa z pomarańczą
    Peeling solny do ciała Zielona kawa z tabaką
    Ujędrniający eliksir do ciała Pomarańcza
    Odżywczy eliksir do paznokci Żurawina
    Olej arganowy do paznokci
    Olej arganowy
    Olej arganowy dla dzieci i niemowląt

    Skwalan

    Skwalan pozyskiwany z oliwy z oliwek ma postać bezwonnej, bezbarwnej oleistej cieczy, rozpuszczalnej w tłuszczach. Szybko się wchłania, nie pozostawia uczucia tłustości i zaliczany jest do lekkich olei. Skwalan wpływa na utrzymanie odpowiedniej równowagi hydrolipidowej na skórze. Zapobiega transepidermalnej ucieczce wody ze skóry, wykazuje działanie ochronne przed bakteriami, grzybami, promieniowaniem UV i innymi czynnikami zewnętrznymi. Działa również kojąco i przeciwzapalnie. Ponadto skwalan ma zdolność utrwalania zapachów oraz przyspiesza i wzmacnia transport składników aktywnych w głąb skóry. 

    Zobacz produkty z tym surowcem:
    Regenerujący krem do twarzy anti-pollution Malina
    Liposomowe serum pod oczy Ogórek
    Liftingująca maska do twarzy Owies i bambus
    Balsam do ust Malina
    Peeling do ust Malina
    Rozświetlający eliksir do ciała Pomarańcza z cynamonem

    Sól z Morza Martwego

    Drobnoziarnista sól z Morza Martwego jest wykorzystywana do produkcji wszystkich peelingów do ciała Mokosh. Sól ta zawiera niezwykle dużą ilość cennych mikroelementów, m.in.: magnes, potas, wapń, żelazo i mangan, dzięki czemu odżywia i rewitalizuje skórę. Drobne ziarenka soli masują ciało i poprawiają mikrokrążenie, a także złuszczają martwe komórki naskórka. Sól z Morza Martwego ma działanie odkażające, regenerujące i detoksykujące.

    Zobacz produkty z tym surowcem:
    Peeling solny do ciała MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Peeling solny do ciała Żurawina
    Peeling solny do ciała Melon z ogórkiem
    Peeling solny do ciała Pomarańcza z cynamonem
    Peeling solny do ciała Kawa z pomarańczą
    Peeling solny do ciała Zielona kawa z tabaką
    Sól naturalna z Morza Martwego
    Sól karnalitowa z Morza Martwego

    Wyciąg z czerwonych alg

    Naturalny biopolimer, który na powierzchni skóry tworzy bardzo cienką, elastyczną warstwę- jak druga skóra. Warstwa ta naśladuje właściwości skóry, nadaje funkcję ochronną, ale jednocześnie nie powoduje okluzji naskórka. Posiada znakomite właściwości liftingujące i przeciwstarzeniowe. Ekstrakt ten pomaga również w utrzymaniu prawidłowego mikrobiomu skóry.

    Poznaj produkty z tym surowcem:
    Liftingująca maska do twarzy Owies i bambus

    Wyciąg z korzenia żeń-szenia

    Wyciąg z żeń-szenia z uwagi na silne działanie antyoksydacyjne opóźnia procesy starzenia chroniąc przed wpływem wolnych rodników tlenowych, które są odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się komórek. Ma właściwości rewitalizujące i regenerujące. Zawiera saponiny triterpenowe (zwane ginsenozydami), glikozydy, witaminy (B1, B2, C), proteoglikan-panaxans, aminokwasy. Polecany dla osób narażonych na działanie negatywnych czynników środowiskowych (stres, promieniowanie UV, zanieczyszczenie środowiska). Wyciąg z żeń-szenia hamuje szkodliwy wpływ androgenów na skórę. Wygładza naskórek i nawilża skórę twarzy. 

    Zobacz produkty z tym surowcem:
    Regenerujący krem do twarzy anti-pollution Malina

    Wosk z borówki

    Wosk z borówki działa natłuszczająco i w znacznym stopniu redukuje utratę wody ze skóry poprzez tworzenie półokluzyjnej warstwy na jej powierzchni. Ponieważ absorpcja tego wosku przez skórę jest spowolniona dodatkowo wydłuża to działanie pielęgnacyjne. Z drugiej strony jest znacznie lżejszy i delikatniejszy dla skóry niż inne woski.

    Zobacz produkty z tym surowcem:
    Wypełniający krem do biustu MOKOSH icon Wanilia z tymiankiem
    Brązujący balsam do ciała i twarzy Pomarańcza z cynamonem
    Nawilżający lotion do dłoni Melon z ogórkiem
    Nawilżający lotion do dłoni Marakuja

    Koszyk 0

    Twój koszyk jest pusty.

    Dokonaj swoich pierwszych zakupów