Olej jojoba - płynny wosk nawilżający

W skład oleju wchodzą: nasycone i nienasycone alkohole oraz kwasy tłuszczowe, fitosterole a także witaminy A, E i F oraz skwalan. Nie dziwi więc fakt, że kosmetyk ten ma tak szerokie właściwości i zastosowanie. Jak mało który z dostępnych naturalne kosmetyki nawilża skórę, wchłaniając się w jej najgłębsze partie, nie pozostawiają przy tym nieprzyjemnej tłustej warstwy na jej powierzchni. Ponadto obecność w składzie skwalanu, który jest mało znany, sprawia, że olej ma dodatkowo działanie bakteriobójcze i antygrzybiczne. Witamina A wspomaga skórę w jej naturalnym funkcjonowaniu, witamina E, spowalnia w sposób znaczący proces starzenia się skóry i zapobiega powstawaniu zmarszczek, natomiast witamina F jest immunostymulacyjna, co oznacza jej zdolność do wspomagania skóry w procesie przyspieszonego gojenia i regeneracji (także przy leczeniu trądziku).

Olej jojba można, podobnie jak powszechnie dostępne na rynku kosmetycznym kremy, stosować wyłącznie do smarowania całego ciała, ale również zalecane jest zastąpienie nim płynów do demakijażu i preparatów antycellulitowych oraz balsamów przeciw rozstępom. Ponadto z powodzeniem można go dodawać do kąpieli oraz wmasowywać w paznokcie i włosy, czy też stosować przy masażach relaksacyjnych.

Ponieważ olej jojoba nie jest typowym tłuszczem jak olej arganowy, lecz woskiem (wbrew swojej nazwie), to nie jełczeje, dzięki czemu po zakupie, wykazuje przydatność do użycia nawet przez okres dwudziestu pięciu lat. Trudno jest o bardziej ekonomiczny zakup. Sam olejek (który zwykle sprzedawany jest w niewielkich buteleczkach) warto mieć zawsze pod ręką, by móc go zastosować, przy nagłych podrażnieniach i przesuszeniach skóry, o jakie nietrudno w okresie letnim, gdy narażeni jesteśmy na permanentne działanie promieni słonecznych.

Mokosh - zobacz również nasz balsam brązujący

Tagi:
  • balsam brązujący
  • kosmetyki bio
  • kosmetyki naturalne
  • olej arganowy
  • olej jojoba

Autor: Biuro