Właściwości kosmetyczne oleju arganowego

Jego właściwości są niesłychanie wszechstronne - pomagają w pielęgnacji włosów, skóry i cery twarzy, umożliwiają uporanie się z trądzikiem, spłycenie zmarszczek i odmłodzenie skóry.

Olej arganowy jest bardzo bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe - głównie omega-6 i omega-9. To właśnie one w dużej mierze odpowiadają za unikatowe właściwości tego oleju. Jest on również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i witamin - przede wszystkim witaminy E, która nie bez powodu nazywana jest witaminą młodości dla skóry. Przeciwutleniacze zaś doskonale chronią skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych - takich jak wiatry, zimno, słońce lub promienie UV.

Kolejnym działaniem oleju arganowego jest działanie przeciwzapalne i ułatwiające gojenie. Sprzyja szybszemu gojeniu się ran i łagodzi podrażnione miejsca. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają regenerację hydrolipidowej warstwy skóry - dzięki temu nie tylko szybciej się ona regeneruje, ale także zyskuje młody, świeży i zdrowy wygląd.

Olej arganowy jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na łuszczycę lub egzemę. Ich skóra wymaga wyjątkowego traktowania i stosowania odpowiednich kosmetyków. Olejek arganowy doskonale nadaje się do pielęgnacji wrażliwej, skłonnej do podrażnień i delikatnej skóry. Pomaga w chronieniu jej przed szkodliwymi czynnikami, nawilża i wspomaga regenerację. Stosowanie oleju arganowego może także przynosić duże korzyści osobom walczącym z trądzikiem - choć wiele osób twierdzi, że przy trądziku nie powinno się stosować olei do twarzy, olej arganowy, dzięki swojemu przeciwzapalnemu działaniu, pomaga w pozbywaniu się wyprysków.

Zastosowanie oleju arganowego w kosmetyce jest bardzo szerokie. Stosowany jest na włosy, którym nadaje elastyczność, miękkość i nadzwyczajny połysk. Doskonale nawilża i regeneruje cerę, używa się go również do pielęgnacji paznokci, oraz jako bazę pod makijaż.

Zobacz nasze inne produkty np: olej z pestek malin i naturalny samoopalacz

Tagi:
  • kosmetyki naturalne
  • naturalny samoopalacz
  • olej arganowy
  • olej z pestek malin
  • olejek arganowy

Autor: Biuro