Wyciąg z lukrecji w kosmetyce – dlaczego warto go stosować?

Lukrecja cieszy się dużą popularnością w kosmetyce. Po wyciąg z korzenia tej rośliny sięgają chętnie zarówno zwolenniczki naturalnych kosmetyków, jak i łowczynie najnowszych urodowych trendów.

Jakie właściwości ma wyciąg z lukrecji i w jakich kosmetykach go szukać?

Ceniona od lat

Lukrecja gładka to roślina znana i stosowana od lat. Znajdziemy ją zarówno w przemyśle spożywczym, jak i medycynie ludowej. Gatunek ten należy do tej samej rodziny, co znany nam groch czy fasola i jest uprawiany w wielu regionach świata. Choć lukrecja pięknie kwitnie, jej najcenniejszy element kryje się głęboko pod ziemią. To korzeń, który wykorzystywany jest jako cenny surowiec kosmetyczny. Sklep internetowy z kosmetykami naturalnymi często oferuje produkty, w których składzie znajdziemy wyciąg z w formie oleju. Jakie ma właściwości?

Nie tylko antyoksydacja

Korzeń lukrecji zawiera cenne składniki, które mają korzystny wpływ na nasza skórę. Zaliczamy do nich flawonoidy, czyli naturalne związki roślinne, które wykazują działania antyoksydacyjne. Na tym jednak nie koniec korzyści, jakie jest w stanie zapewnić wyciąg z lukrecji. Wykazuje on także działanie ściągające i regulujące wydzielanie serum, z powodzeniem może być więc stosowany do pielęgnacji cery trądzikowej. W kosmetyce używany jest także do redukcji przebarwień, a zawarta w roślinie glicyryzyna doskonale wiąże wodę – z tego powodu produkty zawierające ten składnik chętnie wykorzystywane są w trosce o suchą i podrażnioną skórę. Wyciąg z lukrecji pomaga również zadbać o ciało – z uwagi na unikalne właściwości skutecznie pobudza krążenie i działa ujędrniająco, np. na biust.

W duchu zero waste

Prowadząc nasz sklep internetowy z kosmetykami MOKOSH, staramy się dbać o naturę. Z tego powodu produkty zawierające m.in. wyciąg z korzenia lukrecji oferujemy naszym klientkom w szklanych opakowaniach zero waste. Co to oznacza w praktyce? Szklane opakowania idealnie nadają się do ponownego wykorzystania – nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby nasze konsumentki po zużyciu kosmetyku podarowały im drugie życie i wykorzystały zgodnie z własnymi potrzebami. W innym przypadku można je zwrócić w jednym ze Stacjonarnych Punktów Odbioru Opakowań MOKOSH – w całym kraju działa ich ponad 20, a ta liczba nieustannie rośnie, wspierając życie w duchu zero waste oraz naszą akcję #ZiemiaToDom.

Wyciąg z lukrecji w kosmetyce – dlaczego warto go stosować?

Koszyk 0

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów